Değerli Arkadaşlar,
Emlak sektörüne iyi okullardan mezun, çok değerli genç Mühendis, Ekonomist, Dış Ticaret Uzmanı gibi gençlerin girmemesinin en önemli nedeni, emlak sektörünün saygınlığının olmaması ve yapanın yanında kar kalmasıdır.
Türkiye açısından bakarsak emlakçılığın itibarsız olmasının beş temel nedeni var:
1. Emlakçılıkla ilgili hukuki alt yapının olmaması.
2. Denetimin mali, idari ve yargı alt yapısının olmaması.
3. Emlakçılıkta eğitim ve insan alt yapısının yetersiz olması.
4. Federasyonu’nun olmaması ve dernek enflasyonu.
5. Hizmeti alan insanların seviyesinin düşüklüğü ve emlak hizmetine olan inançlarının yetersizliği.
Ülkemiz zaman içinde bunların hepsini çözüme kavuşturacaktır.
Düzgün,denetlenebilir, hata oranları sıfıra inmiş ve global bir emlak sistemi üretebileceğimize inancım tam ancak emlak hizmeti alanı ve emlak hizmeti vereni yeterli kılmadan bu itibarı sağlamamız kolay olmayacak.
Amerika bizim bugün yaşadığımız sorunları 18. yy.da yaşamış, çoğu sorunu 150 yılda çözmüş ama bir ayda emlakçı belgesi alan satıcılar ve emlakçı ne hizmet verir bilmeyen alıcılar nedeniyle hep itibarsız kalmıştır.
Öncelikle yıllarca emlakçıya giden insan sayısı bizdeki gibi % 3’lerde kalmış, emlakçılar % 97 insanların ayağına gider olmuş ve bu potansiyel alıcıların çoğu da emlakçı ile işbirliği yapmaktan uzak durmuş. Zaman içinde insanların emlakçıya gitmeme nedenlerini düşünmeye başlamışlar ve çözümleri bulmuşlar.
Türkiye’deki en önemli sorun henüz insanların yapılan bu devrimleri bilmedikleri için hala “alaturka” sistem üstünde ısrarcı olmaya devam etmeleridir.
Sorunları henüz daha anlayamadık ki sorunlar üstünde mutabık kalamayan sektörün, çözümler üstünde de mutabık kalamadığını görüyoruz.
135 yıldır sorunlara teşhis koyamadık, inşallah önümüzdeki 50 yıl içinde teşhisleri koyar ve ondan sonraki 50 yıl içinde de çözeriz, neden olmasın.
Sistem, sorunları nasıl çözmeyiz üstüne kurulmuş; sorunlar teşhis edilir de çözüm bulunur diye tüm sektör o kadar korkuyor ki, bu sektörün saygınlığını sağlayacak zemini yaratmak deveye hendek atlatmaktan zor gibi duruyor.
Küçük krallıklar kurulmuş adeta ve bunların çoğu Avrupa’daki derebeylikler gibi. Derebeyliklerle yılda 1.4 milyon ürün satan dev bir sektörü yönetmek ve sürdürülebilir yapmak bu yüzden zor gibi duruyor.
Sevgi ve selam ile
Müjdat Güler
Yorumlar kapalı.