Donere Kim sahip cikacak….!!!

Pizza’yı İtalyanlar icat etmiş ama bugün sektörün sahibi Amerikalı dev pizza zincirleri. Ninja kaplumbağalar her acıktığında pizza söylüyor, neşeyle yiyor, çünkü pizzanın arkasında duran biri var. Hamburgeri Almanlar icat etmiş, adı da Hamburg’dan geliyor. Hamburgerin sahibi bugün Amerikalı dev hamburger zincirleri. Herkese üç öğün hamburger yedirmek için dükkan açıyor, reklam yapıyorlar. Temel Reis her dara düştüğünde konserve ıspanak açıp yiyor, çünkü ıspanağın sahibi var, Temel Reis karakterini Amerikalı ıspanak üreticileri birliği yaptırmış, ıspanağı tüm çocukların beynine işliyor.

Bir ürüne “sahip olmak” için tapu, tescil gerekir, ama “sahip çıkmak” için pazara hakim olup para kazanmak yeter. Bu açıdan bakınca dönere kimsenin sahip çıkmadığını görüyorum. Döner müthiş güçlü bir ürün. Avrupa’da hamburgerin pizzanın satışını etkiledi, korkularından yasaklıyorlar. Ama döner herkese mal olduğu için sahipsiz. Döneri icat eden İskender Efendi’nin torunları bırakın patentini almayı, “İskender” adını bile zor tescil ettirebildiler. Yarın Amerikalı dev zincirler hamburgere, pizzaya yaptıkları gibi dönere sahip çıkarsa, arkasından bakarız. O bakımdan Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği çok önemli bir işi üstlendi, Türkiye’de devletin, sektörün yapmadığını yaptı, dönere sahip çıktı.

Perakendede hemen her sektörde zincirleşme var. Zincir olunca iş büyüyor, ucuza alıyor, verimli işletiyor, iyi yönetiyor, ucuza satıyor, güçleniyor, güçlendikçe daha da büyüyor. Kahraman bakkalın süpermarket karşısında şansı yok. Kendi sektöründe henüz zincirleşme yoksa bile kimse kendini kandırmasın, her sektör zincirleşecek. Şimdi kendi dükkanında patron olan işletmeci, dükkanını kaparsa zincirlerde tezgahtar olmak için bile zorlanacak. Ama müstakil işletmeciler bir marka altında birleşir, iyi yönetim, etkin tanıtım yaparsa kendileri de zincir olur, zincirler karşısında dayanırlar. Bunu yapmanın yolu franchise. Biri aklını, markasını, yöntemini veriyor, diğeri yerini, parasını, emeğini koyuyor, birlikte kazanıyor ve paylaşıyorlar. Franchise bağımsız işletmecilerin kurtuluş yoludur. Herkesten iyiyse franchise verip büyümeli, değilse birinden franchise almalı, başka yolu yok.

Franchise işini Amerikalılar bulmuş, hemen her sektörde uygulayıp dünyaya yaymışlar. Onlar franchise işini iyi biliyor, ürünü kendilerine uyduruyorlar. İtalyanın pizzasını, Almanın hamburgerini, Meksikalının tacosunu Amerikalı almış, dünyaya yaymış. Döneri Almanya’da Yunanlılar Gyros diye şişe taktı, elektrikli testereyle kalın kesti tutmadı; Amerika’da Yahudiler Gyro diye kesti, dondurdu, porsiyonluk paketledi, elektrikli ızgarada pişirdi, tutmadı. Avrupa’da Türkler Döner adını koydu, üstün lezzetle etkileyici show bir araya geldi, iş tuttu. Şimdi organize olup, markalaşıp, yaygınlaşmanın vakti geldi. Eğer bunu hemen şimdi Türkler yapmazsa, yarın Amerikalılar yapar. Çünkü dönerin gücünü gördüler ve franchise işini onlar iyi biliyorlar.

Döneri yaygınlaştırmak için tabi ki hammaddeye, üretime, dağıtıma, işletmeye, sunuşa, tanıtıma hakim olmak, işi bilmek gerek. Ama döner işini bilmek başka şey, franchise işini bilmek başka şeydir. Döner dükkanını iyi işletmek için malzemeye, mutfağa, elemana, müşteriye dikkat etmek yeter. Franchise işini iyi yönetmek içinse tedarike, insana, kaliteye, finansa, bayi ilişkisine, müşteri algısına, yayılmaya hakim olmak gerekir. Döner franchise ile yayılacaksa, Amerikalıların yöntemini uygulamak zorundayız, deneme yanılmaya harcayacak zamanımız yok.

Franchise vermenin detayını bırakır da özüne bakarsak, iki şartı olduğunu görürüz. Birincisi, dükkan iyi kazanmalı. Hani bazı dükkanlar bereketlidir, iki ev geçindirir. Franchise işletmeler de böyle iyi satan, iyi kazanan yerler olmalı. Çünkü dükkandan hem franchise veren, hem franchise alan geçinmeli. Eğer sıradan bir perakende konsepti oluşmuşsa o işten franchise olmuyor. Kurulsa da yürümüyor. Taraflar yeterli para kazanamayınca birlik dağılıyor. İkinci şartı ise dengeli paylaşmak. Keser franchise verenin elinde olduğundan, bazen fazlaca kendine yontar. Oysa sağlıklı ve uzun ömürlü bir ilişki ancak kazanılan para dengeli paylaşılırsa yürür. Franchise veren hakkından fazlasını isterse oyun bozulur. Franchise alan söz dinlememeye, para ödememeye, dışarıdan mal almaya başlar. Tersi olur, franchise alan, verenin payını ödemezse yine ilişki bozulur, tabela iner. Keser franchise verenin elinde olduğuna göre, dengeyi kurmak da ona düşüyor. Herkes hak ettiğini aldığı sürece iş sorunsuz yürür.

Franchise işinin esasen üç önemli parçası var. Standart, eğitim, denetim. Franchise verenin işletmecilerine herkesten fazla para kazandıran tekniklerini, meslek sırlarını, işinin püf noktalarını güzelce yazıp, açıkça anlatıp, standart prosedürler haline getirmesi lazım. Gereksiz teferruata kaçmadan, kolay anlaşılır kitaplar haline getirmeli. Eğer anlatacak sırrı yoksa franchise vermemeli, bayilik vermeli. Eğitim sadece öğretimle kalmamalı, adeta insan fabrikası olmalı. Herkes başlangıçta ve iş süresince sürekli eğitim almalı. Markanın başarısını sağlayan felsefesi her neyse, herkesin kafasına sokulmalı. Denetim de önemli, her yerde aynı hizmet kalitesinin sağlanması için herkes, her iş sürekli denetlenmeli. Denetimin maliyeti de önemli, astarı yüzünden pahalı olmamalı. Belli denetim teknikleri uygulandığından makul maliyetle herkesi hizaya sokmak mümkün. Sistemsiz denetim yapıldığında herkesin başına bekçi dikmek gerekir ki bu da imkansız.

Franchise satmak, başka satışlara benzemez. Başka işlerde alıcıyı bulup razı edince iş biter. Franchise satarken alanı seçmek çok önemlidir. Çünkü markanıza işletmeci seçmek, kızınıza damat seçmek gibidir. Yanlış birine verdiğinizde başınız derde girer. Birkaç yanlış yaparsanız markanız silinir. Franchise alanları biz üç kategoriye ayırırız. Kurtlar, kuzular, kuşlar. Kurtlar işi zaten bilenlerdir, onların para kazanmak için markaya ihtiyacı yoktur. O nedenle de markaya para vermek istemezler. Piyasa fiyatının biraz üstünü talep etseniz yanaşmazlar. Kuzular işi bilmeyip yeni öğrenen, zamanını işine hasreden, gayretle çalışan, parasını işine yatıranlardır. Bunlarla çok sağlıklı ve uzun bir iş ilişkisi kurulur. Kuşlar işe heves eden, pek bir işten anlamayan, çalışmaya isteği olmayan, istese de beceremeyenlerdir. Bunlara franchise vermemek gerekir. Ama başvuranların çoğunluğu kuşlardır. Franchise veren dikkatli olmalı, markasını kurda kuşa yem etmemeli, kuzuları bulmalıdır.

Franchise sistemini kimin kurduğu da önemli bir fark getirir. Dünyadaki binlerce franchise marka, perakendeden veya üretimden yola çıkmış olmasına göre, “iş” veya “ürün” franchise sistemi diye iki ana gruba ayrılıyor. Eğer birkaç döner dükkanı olan bir işletmeci markasını franchise verirse, tedarikçileri kapıştırır, en iyiyi en ucuza almaya bakar. Eğer bir döner imalatçısı franchise verirse, kendi malını en yüksek fiyata satmaya bakar. Perakendeci ile üreticinin düşman kardeş olduğu unutulmamalı. Aralarındaki sağlıklı çekişme ortamı dükkanın para kazanmasını sağlar. Perakendeci üreticiye teslim olursa para kazanamaz. Bir döner imalatçısı franchise zinciri kurarsa, işi dükkancının gözüyle de görüp yönetmelidir. Eğer imalat firmasının yönetiminde iki ortak, iki kardeş, baba-oğul varsa, biri mutlaka dükkanların kazançlı çalışmasından sorumlu olmalı ve imalatçıya karşı dükkancıların menfaatlerini savunmalıdır. Aksi takdirde nalıncı keseri hep kendine yontar, dükkanlar kazanamaz, marka yayılamaz.

Franchise vermek, mutlaka mükemmel bir sistem kurmak, bütün dünyaya yayılmak demek değildir. Önemli olan dükkan işletmeciliğinde belli bir üstünlük sağlamaktır. Az üstünlüğü olan az masrafla, az elemanla teşkilatlanmalı, yerel kalmalı, birkaç dükkana tabelasını asmalı, kendi bölgesindeki tanınmışlığı ve yakın destek verebilmesi sayesinde güç kazanmalı, para kazandırmalıdır. Çok üstünlüğü olan daha fazla yatırıma girmeli, daha büyük bir teşkilat kurmalı, çok sayıda dükkana tabelasını astırmalı, hepsine destek verebilmeli, tek bölge veya ülkeyle sınırlı kalmamalıdır. Franchise vermek için dev hamburger zincirleri kadar büyük başlamak gerekmez. Doğru strateji ile, doğru yönetim ve paylaşma anlayışı ile yola çıkıldığında zaten yıllar içinde büyüme kendiliğinden gelecektir.

Osman Bilge

60 thoughts to “Donere Kim sahip cikacak….!!!”

  1. Geri bildirim: www.blackhatlinks.com
  2. Geri bildirim: BK8
  3. Geri bildirim: Residual income
  4. Geri bildirim: go
  5. Simply desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just excellent and i could assume
    you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab
    your feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the rewarding work.

  6. Hey! This is my first visit to your blog!
    We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
    Your blog provided us beneficial information to work on.
    You have done a extraordinary job!

  7. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really understand what
    you are speaking about! Bookmarked. Please additionally consult with my website =).
    We could have a hyperlink exchange contract among us

  8. I’m very happy to uncover this web site. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!!
    I definitely liked every little bit of it and I have you saved
    as a favorite to see new information in your site.

  9. Nice post. I was checking constantly this blog and I
    am impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such
    information much. I was seeking this certain info for a very long time.
    Thank you and good luck.

  10. Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is a very neatly written article.
    I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information.
    Thanks for the post. I will definitely return.

  11. After going over a handful of the blog articles on your web site, I seriously appreciate your technique of writing a blog.
    I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon.
    Take a look at my web site too and tell me how you
    feel.

  12. ¿Qué debo hacer si tengo dudas sobre mi pareja, como monitorear el teléfono móvil de la pareja? Con la popularidad de los teléfonos inteligentes, ahora existen formas más convenientes. A través del software de monitoreo de teléfonos móviles, puede tomar fotografías, monitorear, grabar, tomar capturas de pantalla en tiempo real, voz en tiempo real y ver pantallas de teléfonos móviles de forma remota.

  13. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
    (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you
    had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

  14. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?

    Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got
    this from. cheers

  15. Spot on with this write-up, I honestly believe this web
    site needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the information!

  16. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where
    I could find a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
    Thanks a lot!

  17. If some one needs expert view concerning blogging and site-building after that i recommend him/her to pay a visit this blog, Keep
    up the pleasant job.

  18. Hi there everyone, it’s my first pay a quick visit at this web site, and
    paragraph is truly fruitful in support of me, keep up posting such articles or
    reviews.

  19. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from
    somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
    Please let me know where you got your theme.

    With thanks

  20. Hey are using WordPress for your site platform?

    I’m new to the blog world but I’m trying
    to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

  21. Hello every one, here every person is sharing these knowledge, therefore it’s pleasant to read this blog,
    and I used to pay a visit this website every day.

  22. This site was… how do I say it? Relevant!!
    Finally I’ve found something which helped me. Appreciate it!

  23. I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of clever work and coverage!

    Keep up the terrific works guys I’ve added you guys
    to blogroll.

  24. Hi everybody, here every person is sharing such experience, thus it’s pleasant to read
    this website, and I used to pay a visit this blog every day.

  25. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you design this website yourself or did you hire someone to do
    it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
    kudos

  26. Thankfulness to my father who informed me on the topic of this weblog, this web site is
    actually remarkable.

  27. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s
    challenging to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
    I must say you’ve done a awesome job with
    this. In addition, the blog loads very quick for me on Internet
    explorer. Excellent Blog!

  28. Hello friends, its impressive post regarding educationand completely explained, keep it up all the time.

  29. Its such as you read my thoughts! You seem to know so much about this, like you wrote the e book in it or something.
    I feel that you could do with a few percent to drive the message house
    a little bit, but other than that, this is magnificent blog.
    A fantastic read. I will certainly be back.

  30. Fantastic post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic?
    I’d be very thankful if you could elaborate a little
    bit further. Cheers!

  31. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
    The words in your article seem to be running off the screen in Chrome.

    I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let
    you know. The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Cheers

  32. It’s an amazing paragraph in support of all the internet users; they will take
    benefit from it I am sure.

  33. Howdy very cool web site!! Man .. Excellent ..
    Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also?
    I’m happy to seek out so many helpful information here in the submit, we want
    work out more techniques in this regard, thank you for sharing.
    . . . . .

  34. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself?
    Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days.

  35. After looking into a few of the blog posts on your website, I
    honestly appreciate your way of writing a blog.

    I added it to my bookmark webpage list and will be checking back soon.
    Please visit my website too and let me know your opinion.

  36. I will immediately clutch your rss feed as I can’t to find your email subscription link or newsletter service.
    Do you’ve any? Please permit me understand so that I may subscribe.
    Thanks.

  37. Hi there! I know this is sort of off-topic however I needed
    to ask. Does operating a well-established blog such as yours require a massive amount work?
    I am completely new to blogging but I do write in my diary on a
    daily basis. I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts online.

    Please let me know if you have any kind of suggestions
    or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

  38. Very soon this site will be famous amid all blogging users, due to it’s fastidious
    content

  39. I blog frequently and I truly appreciate your information. This article has really peaked my interest.
    I am going to bookmark your blog and keep checking for new information about
    once per week. I opted in for your RSS feed as well.

  40. What’s up it’s me, I am also visiting this web site regularly, this site is actually pleasant and the people are actually sharing fastidious thoughts.

  41. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really
    nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back
    in the future. Many thanks

  42. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively
    useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users
    like its aided me. Good job.

  43. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what
    I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
    Do you have any points for first-time blog writers? I’d definitely appreciate it.

  44. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I am impressed!
    Extremely useful information specifically the ultimate section 🙂 I maintain such
    info much. I used to be looking for this particular info for
    a very long time. Thanks and best of luck.

  45. I’ll right away grab your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink
    or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognise in order
    that I may just subscribe. Thanks.

  46. You should be a part of a contest for one of the highest quality websites on the web.

    I will recommend this site!

  47. Wonderful web site. A lot of helpful info here. I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious.

    And certainly, thanks in your sweat!

  48. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s
    website link on your page at suitable place and
    other person will also do similar for you.

  49. Hey There. I found your blog the usage of msn. That is a really neatly written article.

    I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thank you
    for the post. I’ll certainly return.

  50. Τhеse arre іn fat great idеas iin concerning bⅼoɡging.
    You have touched somјe nice factors һerе. Any way keep upp wrinting.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.